به گزارش خبرنگار دهکده خبر, اصغر ابوالحسنی قائم مقام بانک مرکزی در مراسم معرفی قراردادهای مانایی صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در ایران دو تجربه وامدهی ارزی غیر از بانکها داریم که حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی بود، اظهار کرد: در حساب ذخیره ارزس، بانکها برگشت وام را دنبال نکردند و سال ۹۰ که دولت تصمیم گرفت بدهی خودش را به بانکها بدهد حساب ذخیره ارزی را مقابل قراردادها قرار داد که به طلبکار تبدیل شد، اما نتوانست بدهی خود را وصول کند. در آن زمان دلار هزارتومان بود.
وی ادامه داد: تجربه دوم صندوق توسعه ملی بود که در دهه اول فعالیت خود همان تجربه نادرست حساب ذخیره ارزی دنبال شد و، چون همه چیز ریالی شده بود باز هم وامهای ارزی را پس ندادند. در این زمان با نرخهای مختلف ارز هم مواجه شدیم و بدهکاران درخصوص نرخ چانهزنی میکردند و در نهایت هم خیلیها وام ارزی خود را پس ندادند.
ابوالحسنی تصریح کرد: در دوره قبلی صندوق، با بدهکاران برخورد جدی نمیشد، اما در دوره جدید برخوردهای تند و جدی را شاهد هستیم. ما نیز صندوق توسعه ملی را بانک مرکزی دوم میدانیم که در همه دنیا نیز همینطور است.
قائم مقام بانکمرکزی با تاکید براینکه نباید اجازه دهیم ارز صندوق تبدیل به ریال شود، تاکید کرد: در حال حاضر صندوق برای آینده برنامه دارد که مشکلات گذشته ایجاد نشود و براین اساس قراردادهای مانایی را مطرح کرده است.
ابوالحسنی با تاکید بر اینکه ماهیت صندوق ارزی است، گفت: قراردادهای مانایی راه حلی است برای اینکه مطالبات غیرجاری کاهش پیدا کند و منابع نیز در هرصورت ارزی برگرداند. این روش تامین مالی برای آینده صندوق و همچنین برای مملکت هم بسیار مفید است؛ اگر بانکها بتوانند مشتریان را آگاه و مسائل را به طور شفاف تبیین کنند منافع آن بیشتر خواهد بود.
وی تصریح کرد: هر ارزی که به ریال تبدیل شود تاثیر مستقیم بر پایه پولی و نقدینگی خواهد داشت، اما بحث ما بازگشت وامهای ارزی به صورت ارزی است. ما نیز سعی داریم سیاست تثبیت را دنبال کنیم.
قائم مقام بانکمرکزی گفت: وقتی ریال مانا را تعریف میکنیم یعنی با یک ارز متصل میشود که اگر این روش در بخشهای دیگر هم باب شود که بگویند وام ریالی میدهیم و معادل ریال ارزی بگیریم، درست نیست و جامعه با مشکلاتی مواجه میشود. این موضوع استثنا برای صندوق توسعه ملی است چرا که ماهیت ارزی دارد و پول نفت را دارد.
وی ادامه داد: نرخ نکول بانکها در حال حاضر ۸.۵ درصد است و یکی از دلایل مهم آن، این است که اشخاصی که وامارزی از بانکها گرفتند، تسهیلات را هنوز پس ندادهاند و حکومت و بانکها و همه را سرکار میگذارند و برخی هم حامی آنها خواهند بود. باید این مسائل را حل کرد وگرنه فشار میآورند که قراردادهای مانایی متوقف شود.
ابوالحسنی تاکید کرد: تلاش میکنیم در سیاستهای بانک مرکزی تا حد ممکن ارز را تثبیت کنیم که نوسانات وجود نداشته باشد. اگر چند نرخی بودن ارز و نوسانات نباشد این مسائل ایجاد نخواهد شد که وام گیرندهها تسهیلات اخذ شده را بازپرداخت نکنند. در صورت تثبیت سیاست ارزی فعالان اقتصادی قدرت برنامه ریزی خواهند داشت و با ریسک بالایی روبرو نخواهند بود.